Ga verder naar de inhoud

Subspecialisaties in OMFS

Ontdek waar OMFS over gaat...

Mond-, kaak-, aangezichts-, en hoofd-hals chirurgie is een gespecialiseerd vakgebied dat zich richt op de diagnose en behandeling van aandoeningen, verwondingen en condities die verband houden met de mond, het gezicht, de kaken en de halsstreek. Hier volgt een kort overzicht van enkele van de subspecialismen binnen ons specialisme:

Orale geneeskunde en pathologie
Orale geneeskunde houdt zich bezig met het beheer van aandoeningen en ziekten in de mond waarvoor geen chirurgische ingreep nodig is. Het gaat vaak om de diagnose en behandeling van afwijkingen aan het mondslijmvlies, infecties en systemische ziekten die zich in de mondholte manifesteren.

Orale chirurgie
Kaakchirurgie verwijst naar chirurgische procedures die worden uitgevoerd in en rond de mondholte, inclusief tanden, tandvlees en kaakbeenderen. Dit omvat een breed scala aan behandelingen, van eenvoudige tandextracties tot complexere procedures zoals het verwijderen van geïmpacteerde verstandskiezen en bottransplantaties. Kaakchirurgen werken vaak samen met algemene tandartsen, orthodontisten en andere specialisten om problemen zoals een verkeerde stand van het gebit, misvormde kaken of ernstige infecties aan te pakken. Preprothetische chirurgie, het voorbereiden van de mond op een kunstgebit of andere gebitsprothese, valt ook onder dit subspecialisme. Vanwege de nabijheid van vitale structuren zoals zenuwen en bloedvaten vereist kaakchirurgie nauwkeurige vaardigheden en gedetailleerde anatomische kennis. De planning van de behandeling omvat vaak uitgebreid onderzoek en beeldvorming om veilige en effectieve resultaten te garanderen. Of het nu gaat om het behandelen van acute tandheelkundige noodgevallen of het plannen van electieve procedures, kaakchirurgen spelen een vitale rol in het behouden van de gezondheid, functie en het uiterlijk van de mond.

Implantologie
Implantologie richt zich op het chirurgisch plaatsen van tandheelkundige implantaten in het kaakbot. Tandheelkundige implantaten fungeren als kunstmatige tandwortels en bieden een solide basis voor vervangende tanden. Dit subspecialisme vereist diepgaande kennis van botbiologie, chirurgische technieken en prothetische rehabilitatie.

Temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen (TMD)
Het temporomandibulaire gewricht (TMJ) of kaakgewricht verbindt de kaak met de schedel. Bij TMD is er sprake van aandoeningen van dit gewricht, wat leidt tot pijn, kauwproblemen en andere problemen. De behandeling kan zowel chirurgisch als niet-chirurgisch zijn, afhankelijk van de ernst en oorzaak van de aandoening.

Orthognathische chirurgie
Orthognathische chirurgie corrigeert onregelmatigheden van de kaakbotten en zet de kaken en tanden recht om hun functie en uiterlijk te verbeteren. Hierbij wordt vaak samengewerkt met orthodontisten en kan het uiterlijk en de levenskwaliteit van de patiënt aanzienlijk worden verbeterd.

Trauma
Traumachirurgie in de mond- en kaakregio omvat het herstel van breuken, snijwonden en andere verwondingen aan de gezichtsbeenderen en zachte weefsels. Dit kan reconstructieve chirurgie inhouden om de functie en het uiterlijk te herstellen.

Esthetische geneeskunde
Esthetische of cosmetische maxillofaciale chirurgie omvat procedures om het uiterlijk van het gezicht, de hals en de kaken te verbeteren. Het kan gaan om operaties zoals facelifts, neuscorrecties of lipvergrotingen, die vaak om cosmetische redenen worden uitgevoerd.

Hoofd-Hals oncologie
Dit subspecialisme houdt zich bezig met de diagnose, behandeling en het beheer van kankergezwellen in het hoofd-halsgebied. Het kan een combinatie van chirurgie, bestraling en chemotherapie vereisen.

Speekselklieraandoeningen
Ziekten van de speekselklier omvatten verschillende aandoeningen en infecties die de speekselklieren aantasten. De behandeling kan bestaan uit medicatie, sialendoscopie (een minimaal invasieve techniek) of een traditionele operatie om de aangetaste klier te verwijderen.

Aangeboren aandoeningen
Aangeboren aandoeningen in het kaak- en aangezichtsgebied zijn onder andere aangeboren afwijkingen zoals een gespleten lip en gehemelte (schisis). Deze aandoeningen vereisen vaak een reeks operaties om te worden gecorrigeerd, meestal al vanaf de kindertijd, waarbij de groei en ontwikkeling van de patiënt nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Orofaciale pijn
Het specialisme orofaciale pijn richt zich op het diagnosticeren en behandelen van chronische aangezichts- en zenuwgerelateerde pijn door middel van medicijnen, therapie of chirurgie. Bij craniale zenuwaandoeningen gaat het om het disfunctioneren van de twaalf craniale zenuwen die functies als gezichtsvermogen en gezichtsbeweging regelen. In de mond- en kaakchirurgie kunnen aandoeningen die deze zenuwen aantasten, zoals trigeminus neuralgie of Bell's palsy, specifieke chirurgische ingrepen vereisen. De behandeling vereist vaak een multidisciplinaire aanpak, inclusief medische behandeling of chirurgie, afhankelijk van de onderliggende aandoening.

Samengevat omvatten de subspecialismen een breed scala aan medische aandoeningen en ziekten die zowel chirurgische als niet-chirurgische ingrepen vereisen. De diversiteit en complexiteit van dit vakgebied vereisen diepgaande kennis, ervaring en samenwerking met andere medische specialisten om patiënten de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

Onze partners