Ga verder naar de inhoud

Inleiding

Een tandextractie is het verwijderen van een tand uit de tandkas in het kaakbot. Deze procedure kan om verschillende redenen nodig zijn, waaronder ernstig tandbederf, tandvleesaandoeningen, geïmpacteerde tanden of orthodontische overwegingen.

Hoe wordt een extractie uitgevoerd?

  1. Consultatie en röntgenfoto's: Voordat een tand wordt geëxtraheerd, neemt de chirurg uw medische en tandheelkundige voorgeschiedenis door. Er wordt een röntgenfoto van de tanden gemaakt om de positie van de tand te beoordelen en de complexiteit van de ingreep te bepalen.
  2. Verdoving: voordat de tand of kies wordt verwijderd, wordt het gebied rond de tand of kies plaatselijk verdoofd. Dit zorgt ervoor dat het proces pijnloos verloopt. Andere opties zijn sedatie of algehele anesthesie (volledige narcose). Je chirurg zal dit indien nodig met je bespreken.
  3. Verwijderen van de tand: Eenmaal verdoofd verbreedt de chirurg de tandkas en scheidt de tand van het ligament. Afhankelijk van de situatie wordt de tand in zijn geheel of in stukjes verwijderd.
  4. Na de extractie: De chirurg kan hechtingen plaatsen om de genezing te bevorderen. Er wordt een gaasje over de extractieplaats gelegd om het bloeden onder controle te houden.

Wat na de operatie?

  1. Herstelperiode: Het is normaal om wat ongemak en zwelling te ervaren gedurende de eerste drie tot vier dagen. Breng een ijspack aan op het gebied om de zwelling te verminderen en neem pijnstillers zoals voorgeschreven of geadviseerd door je chirurg.
  2. Bloeding: Enige bloeding is te verwachten na de ingreep. Blijf op het gaasje bijten dat je chirurg heeft geplaatst en vervang het indien nodig. Vermijd overmatig spugen om te voorkomen dat het stolsel in de mond loskomt.
  3. Eten en drinken: Blijf de eerste dagen bij zacht voedsel en vermijd drinken uit rietjes. Gebruik geen heet of pittig eten en drinken, omdat dit het genezingsproces kan verstoren.
  4. Mondhygiëne: Poets waar mogelijk en houd de mond schoon. Spoel je mond na 24 uur meerdere keren per dag voorzichtig met warm zout water om pijn en zwelling te verminderen.
  5. Vermijd tabak en alcohol: Deze kunnen de genezing vertragen en het risico op complicaties vergroten.
  6. Alveolitis: Als het bloedstolsel in de extractieholte losraakt of oplost voordat de wond genezen is, kan er een pijnlijke aandoening ontstaan die bekend staat als alveolitis. Als je dagen na de extractie ernstige pijn ervaart die niet onder controle te krijgen is, neem dan onmiddellijk contact op met je chirurg.

Mogelijke complicaties

Hoewel een tandextractie over het algemeen veilig is, zijn er net als bij elke operatie mogelijke risico's:

  • Infectie
  • Langdurig bloeden
  • Verwonding van nabijgelegen tanden
  • Alveolitis
  • Sinuscommunicatie (bij bovenkiezen)
  • Zenuwbeschadiging
  • Botsplintertjes

Neem altijd contact op met je chirurg als je ongewone of ernstige symptomen ervaart na een extractie.

Opvolging

Je chirurg kan een vervolgafspraak maken om de genezing te controleren, hechtingen te verwijderen (als ze niet oplosbaar zijn) en eventuele zorgen weg te nemen.

Conclusie

Tandextracties zijn veel voorkomende procedures en met de juiste nazorg zijn complicaties minimaal. Het is essentieel om de instructies van uw chirurg en tandarts op te volgen en eventuele ongewone symptomen direct te melden voor een optimaal herstel.

Als u nog vragen of zorgen heeft, neem dan contact op met uw tandarts of chirurg.

Onze partners