Ga verder naar de inhoud

Esthetische behandelingen benaderen het gezicht vanuit een ander perspectief. Men wenst er "jonger", "mooier" of "vrouwelijker of mannelijker" uit te zien. Sommige Mond-Kaak-Aangezichtschirurgen zijn hierin gespecialiseerd en bieden een brede waaier aan behandelingen op maat aan.
 

1. Verjongingsbehandelingen zijn bedoeld om u te helpen er jeugdiger uit te zien en te voelen. Hierbij worden tekenen van veroudering, zoals rimpels en een verslapte huid, gereduceerd om er zo weer frisser uit te zien. Naarmate we ouder worden, ondergaat ons gelaat natuurlijke veranderingen door factoren zoals genetica, levensstijl en het verstrijken van de tijd.

  • Huidveranderingen: Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dunner, verliest het vocht en maakt het minder collageen en elastine aan dan voorheen. Dit leidt tot de ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels en kan onze huid minder stevig en elastisch maken. In combinatie met pigmentatie- en ouderdomsvlekken door blootstelling aan zon, genetica of omgevingsfactoren zoals roken, zorgt dit ervoor dat de huid er minder glad en levendig uitziet.
  • Volumeverlies: Onder de huid zit een vetlaag die het gezicht zijn vorm geeft. Na verloop van tijd verliezen we wat van dit vet, vooral in gebieden als de wangen, slapen en rond de ogen. Dit leidt tot ingevallen gelaatstrekken op bepaalde plekken en een minder jeugdige uitstraling.
  • Effecten van de zwaartekracht: De constante aantrekkingskracht van de zwaartekracht leidt tot afzakking van de gezichtsweefsels. Dit draagt bij aan de vorming van rimpels en plooien met verlies van een strakke kaaklijn en halscontour.
    Procedures die specifieke aspecten van gezichtsveroudering aanpakken zijn ooglidchirurgie, wenkbrauwlift, facelift, halslift, liplift en behandeling met injectables zoals botulinetoxine en hyaluronzuur filler.
     

2. Esthetische gezichtschirurgie kan ook worden uitgevoerd om specifieke gelaatstrekken te corrigeren of te verfijnen, zoals de neus, kin of lippen. Typische ingrepen hier zijn

  • neus-, oor- of kaakstandcorrectie,
  • accentuatie van de jukbeenderen, kaakhoeken of kin door middel van een osteotomie of een patiëntspecifiek implantaat,
  • en vergroting van de lippen met hyaluronzuurvuller.

Deze ingrepen zijn bedoeld om de harmonie in het gezicht te herstellen en de natuurlijke schoonheid te accentueren.
 

3. Facial Feminization Surgery (FFS) zijn specifieke ingrepen om het gelaat vrouwelijker te maken en zo in lijn te brengen met iemands genderidentiteit.


Hieronder wordt een gedetailleerd overzicht gegeven van de verschillende esthetische ingrepen voor het gelaat. 

Ooglidcorrectie (Blefaroplastie)

Waarom kiezen voor een ooglidcorrectie? Cosmetische chirurgie van de bovenste en/of onderste oogleden, ook wel blefaroplastie genoemd, is een ingreep die bedoeld is om de blik te verjongen. Na verloop van tijd kan de huid rond de ogen elasticiteit verliezen en uitpuilend vet kan oogzakken en wallen veroorzaken. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat men er ouder en vermoeider uitziet, en zelfs het zichtsvermogen aantasten. Deze procedure is een populaire behandeling voor patiënten die klagen van overhangende oogleden, wallen of een vermoeide en verouderde blik. Het doel is om een jongere en frissere blik te verkrijgen, en in sommige gevallen ook het gezichtsveld terug te vergroten.

Hoe werkt het? Een ooglidcorrectie kan zowel onder plaatselijke als volledige verdoving worden uitgevoerd. Tijdens de ingreep maakt uw MKA-chirurg onopvallende incisies in de natuurlijke plooien van de oogleden. Via deze incisies wordt overtollige huid verwijderd en/of wordt uitpuilend vet gecorrigeerd. Indien nodig wordt de ooglidspier aangespannen. Het resultaat is een frisse en jeugdige blik.

Wat gebeurt er na de operatie? Het herstel na een ooglidcorrectie verloopt over het algemeen vlot. Men kan wat last hebben van blauwverkleuring en zwelling, maar deze verdwijnen meestal binnen een paar weken. Het litteken bij een bovenste ooglidcorrectie valt in een natuurlijke huidplooi waardoor deze nauwelijks zichtbaar is. Bij een onderste ooglidcorrectie ligt het litteken net onder de wimperrand verborgen.

Neuscorrectie (Rhinoplastie)

Waarom kiezen voor een neuscorrectie? Men kan om verschillende redenen kiezen voor een neuscorrectie. Er kan sprake zijn van een esthetisch storend probleem zoals een bult op de neusrug (hump), een scheefstand van de neus of een te brede neustip. Soms zijn er functionele klachten, zoals ademhalingsproblemen door een scheefstand van het neustussenschot. Wanneer een neuscorrectie correct wordt uitgevoerd, kan zowel het uiterlijk als de neusdoorgankelijkheid bij inademen worden verbeterd.

Hoe werkt het? Een neuscorrectie wordt meestal uitgevoerd onder volledige narcose. Wanneer slechts beperkte correcties nodig zijn, zoals een kleine humpreductie, kunnen de incisies en littekens soms aan de binnenkant van de neusgaten worden gemaakt ("endonasale benadering"). Voor uitgebreide gevallen met een neustipcorrectie wordt vaak gekozen voor een "open" benadering, wat resulteert in een discreet litteken in de huid tussen de neusgaten. Tijdens de ingreep wordt het onderliggende bot en kraakbeen gesculpteerd om het gewenste uiterlijk te bereiken. Indien nodig wordt het neustussenschot uitgerecht en de neusschelpen verkleind om de ademhaling te verbeteren.

Wat gebeurt er na de operatie? Na de neuscorrectie treedt licht ongemak met zwelling en blauwverkleuring op. Deze ontstaan vooral rond de neus en ogen en verminderen geleidelijk over een aantal weken. Soms worden neustampons en een uitwendig spalkverband aangebracht ter bescherming. Deze worden meestal na een of twee weken verwijderd. Voor een vlot herstel is het van belang om de nazorg instructies van de MKA-chirurg op te volgen. Het kan enkele maanden duren voordat de laatste zwelling volledig is verdwenen en het finale resultaat zichtbaar is. De littekens van een neuscorrectie zijn meestal goed verborgen.

Oorcorrectie (Otoplastie)

Waarom kiezen voor een Otoplastie? Oorcorrecties worden om verschillende redenen uitgevoerd. Het is een behandeling voor patiënten die niet tevreden zijn met de vorm, grootte of stand van de oren. Veel voorkomende klachten zijn flaporen, een afwijkende vorm van de oorschelp of een asymmetrie. Uitgebreidere reconstructieve oorchirurgie corrigeert ook aangeboren misvormingen, of diegenen ontstaan na een ongeval of na verwijdering van huidkanker op de oorschelp.

Hoe werkt het? Oorchirurgie wordt meestal uitgevoerd vanaf de leeftijd van zeven jaar, wanneer het oor quasi volgroeid is. Het is een ingreep die meestal onder volledige narcose wordt uitgevoerd. Er worden kleine incisies gemaakt, meestal verborgen achter het oor. Het oorkraakbeen wordt opnieuw vormgegeven en de oren kunnen indien nodig dichter bij het hoofd worden geplaatst. In uitgebreide gevallen kan ribkraakbeen of synthetisch materiaal worden gebruikt om de vorm van het oor te herstellen.

Wat gebeurt er na de operatie? Na de otoplastie worden de oren ongeveer een week lang ingepakt met een "tulband" verband. Roodheid, zwelling en gevoeligheid kunnen enkele weken aanhouden.

Gezichts- en halslift

Waarom kiezen voor een face- en neklift? Na verloop van tijd kunnen factoren zoals veroudering, zwaartekracht en levensstijl leiden tot huidverslapping en -afzakking in het gezicht en de hals. Een face-neklift is een verjongende procedure die is ontworpen om de gezichts- en halscontour te herstellen, waardoor men er terug frisser en jonger uitziet.

Hoe werkt het? Een face-neklift wordt meestal uitgevoerd onder volledige narcose. Het litteken wordt verborgen in een natuurlijke huidplooi net voor het oor, en loopt verder rond de oorlel tot in de haarlijn. Tijdens de ingreep wordt overtollige huid verwijderd en worden de onderliggende weefsels gelift en strakker gemaakt. Dit helpt om rimpels weg te werken, afgezakte wangen te liften en de kaaklijn en halscontour te herstellen. Het resultaat is een strakker en jeugdiger uiterlijk.

Wat gebeurt er na de operatie? Na een face-neklift valt zwelling en blauwverkleuring te verwachten, welke meestal binnen een paar weken verdwijnt. Om deze ongemakken zoveel mogelijk te vermijden en om een vlotte genezing te bevorderen, wordt de eerste dagen meestal een drukverband aangelegd.

Wenkbrauwlift

Waarom kiezen voor een wenkbrauwlift? Een wenkbrauwlift, ook wel bekend als een voorhoofdslift, is een cosmetische ingreep die is ontworpen om de bovenste gelaatshelft te verjongen door het corrigeren van afgezakte wenkbrauwen en voorhoofdsrimpels. Na verloop van tijd kunnen natuurlijke verouderingsprocessen ervoor zorgen dat de wenkbrauwen gaan afhangen, waardoor men er vermoeid of streng uitziet. Door de wenkbrauwen te liften worden deze effecten tegengegaan, wat resulteert in een gladder voorhoofd en een openere en frissere blik.

Hoe het werkt: Bij de traditionele techniek van wenkbrauwlifting ("Coronal Brow Lift") wordt een incisie gemaakt langs de haarlijn, van het ene oor naar het andere, verborgen in het haar. De voorhoofdshuid wordt dan gelift en overtollige huid wordt verwijderd. In sommige gevallen kan een minimaal invasieve benadering worden toegepast ("endoscopische wenkbrauwlift"), waarbij meerdere kleine incisies in de haarlijn worden gemaakt. Een endoscoop, een dunne buis met een camera, wordt ingebracht om zo de wenkbrauwen te kunnen liften. Een "Direct Brow Lift" daarentegen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd waarbij de overtollige huid net boven de wenkbrauwen wordt verwijderd. De keuze van de wenkbrauwlift techniek hangt af van verschillende factoren zoals de mate van wenkbrauw afzakking, de positie van de haarlijn en wens van de patiënt.

Wat gebeurt er na de operatie? Na een wenkbrauwlift valt beperkte zwelling en licht ongemak te verwachten. Het herstel verloopt meestal snel en de zwelling verdwijnt geleidelijk.

Kaakchirurgie (orthognathische chirurgie)

Kaakcorrecties bestaan uit het verplaatsen van het kaakbot naar de gewenste positie. Ze worden uitgevoerd om functionele redenen zoals kauwproblemen, slikproblemen, logopedische stoornissen, kaagewrichtslast, ter voorbereiding op tandprothesen en zelden om psychiatrische redenen. Het doel van een kaakcorrectie is het bereiken van een correcte stand van de boven- en onderkaak binnen een harmonieus gezicht. Vaak is er ook een merkbare "uiterlijke" verandering van het gelaat, wat in de meeste gevallen door patiënten als een aanzienlijke verbetering wordt ervaren.

Verbetering van de wangen, kin en kaakhoeken

Waarom deze ingrepen? Een kleine kin, onderontwikkelde jukbeenderen of afgevlakte kaakhoeken kunnen worden gecorrigeerd om de gezichtscontouren te verbeteren en de harmonie in het gezicht te herstellen.

Hoe werkt het? De MKA-chirurg selecteert zorgvuldig de meest geschikte techniek uit de verschillende mogelijkheden zoals een Patiënt Specifiek Implantaat (PSI), een kaakbotcorrectie ("osteotomie") of een fillerinjectie. De gekozen methode hangt af van de specifieke wensen en de anatomie van de patiënt.

Wat gebeurt er na de operatie? Zwelling en ongemak zijn normaal in de eerste dagen, maar deze verminderen geleidelijk. Raadpleeg uw MKA-chirurg voor gedetailleerde nazorginstructies met een vlot herstel.

Injectables

Waarom injectables? Injectables, waaronder botulinetoxine (beter bekend als Botox) en fillers, bieden niet-chirurgische oplossingen om het uiterlijk te verbeteren. Veel mensen kiezen voor injectables om veelvoorkomende klachten zoals rimpels of volumeverlies in het gezicht aan te pakken. Deze behandelingen helpen om er terug jeugdiger en frisser uit te zien.

Hoe werkt het?

  • Botuline Toxine (Botox): Bij deze behandeling wordt een gezuiverd eiwit in specifieke gezichtsspieren ingespoten. Het zorgt ervoor dat deze spieren minder kunnen samentrekken, waardoor rimpels verminderen en er zich geen nieuwe rimpels kunnen vormen. De meest voorkomende toepassingen zijn horizontale voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes rond de ogen.
  • Vullers: Fillers zijn injecteerbare gels die hyaluronzuur of andere stoffen bevatten. Ze voegen volume toe aan gebieden met rimpels of waar er sprake is van volumeverlies, waardoor de gelaatstrekken gladder, voller en jeugdiger worden. Het wordt meestal gebruikt in de lippen, neus-lip plooien, wangen en om de kaaklijn te accentueren.

Wat gebeurt er na de behandeling?

  • Botuline Toxine: Na een Botox-behandeling kun je binnen een paar dagen een resultaat zien, met een volledig effect na ongeveer twee weken. De resultaten houden meestal ongeveer drie maanden aan, waarna de behandeling kan worden herhaald.
  • Fillers: Fillers geven onmiddellijk resultaat, dat enkele maanden tot meer dan een jaar kan aanhouden afhankelijk van het gebruikte product.

Facial Feminisation Surgery

Waarom kiezen voor FFS? Facial Feminisation Surgery (FFS) is een reeks procedures die uitgevoerd worden om vrouwelijke gelaatskenmerken te verkrijgen die stroken met iemands genderidentiteit. Het doel is om mannelijke gelaatsaspecten te reduceren en een meer vrouwelijke look te creëren.

Hoe het werkt: FFS is zeer persoonlijk en de specifieke procedures verschillen in functie van de individuele doelen. Mogelijke ingrepen zijn:

  • Verlaging van de haarlijn: De haarlijn naar voren verplaatsen om een zachtere aflijning van het gezicht te verkrijgen.
  • Voorhoofd recontouring: De contour voorhoofd van het voorhoofd afgeronder maken en/of frontale bossing thv de oogkasrand verminderen.
  • Wenkbrauwlift: Lifting van de wenkbrauwen boven de oogkasrand.
  • Neuscorrectie: Verfijnen en roteren van de neustip.
  • Jukbeenvergroting: Creëren van een vollere vrouwelijke jukbeencontour.
  • Lipvergroting: Volumetoename van de lippen.
  • Kaak (hoek) en Kin correctie: De kaaklijn en kin verkleinen om een meer ovaal of hartvormig gezicht te creëren.

Facial Feminisation Surgery (FFS) is een breed subspecialisme waarbij een multidisciplinair team van medische professionals betrokken is:

  • Mond-Kaak-Aangezichtschirurg: De MKA-chirurg is de belangrijkste speler in het FFS team. Ze zijn gespecialiseerd in craniofaciale procedures en voeren de chirurgische aspecten van FFS uit, zoals voorhoofdreconstructie, kaakverkleining en kincorrectie.
  • Endocrinoloog: Een endocrinoloog is essentieel voor mensen die hormoontherapie ondergaan als onderdeel van hun transitie. Zij controleren de hormoonspiegels en passen deze aan om de gewenste veranderingen te bereiken.
  • Plastisch chirurg: Een plastisch chirurg kan samenwerken met de MKA-chirurg om procedures zoals lipvergroting uit te voeren als onderdeel van FFS.
  • Neus-Keel-Oorarts: Een NKO-arts is cruciaal voor procedures met betrekking tot de adamsappel en stembanden, die sommige patiënten wensen als onderdeel van hun transitie.
  • Anesthesist: Een anesthesist zorgt voor de veiligheid en het comfort van de patiënt tijdens de ingreep door de narcose toe te dienen en de vitale parameters tijdens de ingreep te controleren.
  • Logopedist en stemspecialist: Sommige patiënten kunnen kiezen voor stemfeminisatietherapie om een vrouwelijker stembereik te krijgen.
  • Psychiater en psycholoog: Professionals in de geestelijke gezondheidszorg, zoals psychologen of therapeuten, spelen een cruciale rol in het FFS-proces. Zij bieden begeleiding en steun aan patiënten tijdens het overgangstraject.
  • Zorgteam en ondersteunend personeel: Verpleegkundigen, medisch assistenten en administratief personeel zorgen voor een vlotte afhandeling en ondersteuning voor patiënten voor, tijdens en na de operatie.

Wat gebeurt er na de operatie? Het herstel na FFS varieert afhankelijk van de uitgevoerde procedures. U kunt enige zwelling en blauwverkleuring verwachten, die binnen een paar weken afnemen. De resultaten worden geleidelijk aan zichtbaarder naarmate het genezingsproces vordert, waardoor het gezicht er vrouwelijker en harmonieuzer uitziet.

Facial Feminisation Surgery is een belangrijke stap in het omarmen van je ware zelf en het bereiken van de gelaatstrekken die je genderidentiteit weerspiegelen. Als je FFS overweegt, neem dan contact op met een ervaren MKA-chirurg die gespecialiseerd is in deze procedures. Hij of zij zal samen met jou een op maat gemaakt plan opstellen, gedetailleerde informatie geven over het proces en je ondersteunen tijdens het overgangstraject.

Onze partners